The University of Western Australia - Bayliss Building

The Bayliss Building caters for the Departments of Biochemistry and Chemistry and incorporates a range of undergraduate teaching and research laboratories and  related specialised facilities at the University of Western Australia.

 

The design solution locates major laboratories in north and south facing wings with offices and associated teaching facilities located around a central atrium space.  A major design ambition was to provide interactive, open and transparent architecture without the introspective spaces too often found in science buildings.  The atrium has become a major interactive element and has proved very effective in enhancing student and staff interaction.

In accordance with the user’s requirements, a sophisticated sun-screening system has been designed to completely eliminate direct sunlight from entering the laboratory spaces.